Po wyroku Trybunału Konstytucyjnego z 2 października 2012 r. pracodawcy mają obowiązek oddawać pracownikom wolne w sytuacji, gdy w ich dniu wolnym wynikającym z pięciodniowego tygodnia pracy (najczęściej sobota) wypadnie święto. W jakim terminie należy oddawać taki dzień i czy pracownikowi zawsze należy się on w całości?
Potocznie mówi się o obowiązku oddania dnia wolnego za święto. Formalnie mechanizm jest taki: święto wypadające w dzień wolny obniża czas pracy o 8 godzin. Stanowi o tym art. 130 par. 2 kodeksu pracy. W przypadku pracowników zatrudnionych na niepełny etat liczba ta jest proporcjonalnie mniejsza. Jak wiadomo, czas pracy rozlicza się w tzw. okresach rozliczeniowych, które najczęściej wynoszą 4 miesiące.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.