Zatrudniony otrzymał informację, że firma, z której został zwolniony kilka miesięcy temu w ramach zwolnień grupowych, znów rekrutuje. Czy przysługuje mu prawo powrotu na dawne stanowisko?
Obowiązki pracodawcy wobec pracownika, z którym rozstał się, przeprowadzając zwolnienia grupowe, określa art. 9 ustawy o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników. W razie ponownego zatrudniania osób w tej samej grupie zawodowej powinien on zatrudnić byłego pracownika, z którym rozwiązał stosunek pracy w ramach grupowego zwolnienia, jeżeli ten zgłosi zamiar podjęcia u niego zatrudnienia w ciągu roku od dnia rozwiązania stosunku pracy. Pierwszeństwo obowiązuje w okresie piętnastu miesięcy od rozwiązania stosunku pracy w ramach grupowego zwolnienia. Nie ma ono zastosowania do pracowników zwalnianych indywidualnie z przyczyn ich niedotyczących.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.

!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)