Dziennik Gazeta Prawana logo

Kiedy można zmienić warunki zatrudnienia wynikające z układu zbiorowego po przejęciu zakładu

Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Współpracownicy
Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i WspółpracownicyDGP
28 września 2011

Przez okres jednego roku od przejęcia całości lub części zakładu pracy pracodawca jest związany warunkami zatrudnienia wynikającymi z układu zbiorowego pracy zawartego przez poprzednika. Kiedy nowy pracodawca może dokonać zmian tych warunków?

Pracownicy przejęci przez nowego pracodawcę w trybie art. 231 k.p. objęci są ochroną przed niekorzystną zmianą warunków zatrudnienia wynikających z układu zbiorowego pracy przez okres jednego roku od dnia przejścia zakładu lub jego części na nowego pracodawcę. W tym okresie sytuację prawną przejętych pracowników kształtują postanowienia układu zbiorowego pracy, chyba że odrębne przepisy stanowią inaczej (art. 2418 par. 1 k.p.).

Pozostało 55% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.