Według nowych, obowiązujących od 1 lipca, przepisów badanie stanu trzeźwości można przeprowadzić również na żądanie kierownika zakładu pracy lub osoby przez niego upoważnionej. Badanie alkomatem przeprowadza policja, a pobierania krwi dokonuje fachowy pracownik służby zdrowia. Czy pracodawca może prewencyjnie sprawdzać pod tym kątem swoich pracowników?
Na bazie dotychczasowych przepisów uznawano, że nie są dopuszczalne testy prewencyjne w zakładzie pracy. Niemożliwe więc było wyrywkowe badanie stanu trzeźwości pracowników, np. przypadkowo wybranych do testów, jeśli pracodawca nie miał podejrzeń, że pracownicy są nietrzeźwi. Po zmianie przepisów ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi powstała w tym zakresie wątpliwość. Literalna wykładnia art. 17 ust. 3 ustawy wskazuje, że kierownik zakładu pracy może zażądać badania stanu trzeźwości pracownika w każdym przypadku. Bowiem mówiąc o kierowniku przepis nie odwołuje się do sytuacji z ust. 1, która opisuje przypadek uzasadnionego podejrzenia spożycia alkoholu przez pracownika. W tym samym ust. 3 przepis odwołuje się za to wyraźnie do ust. 1, mówiąc o pracowniku, który może żądać przeprowadzenia testów tylko jeśli wobec niego kierownik podejrzewa i twierdzi, że pracownik jest nietrzeźwy.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
