Z dniem 1 lipca weszła w życie nowelizacja przepisów ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi obejmująca m.in. przepisy dotyczące badania trzeźwości pracownika. Czy w świetle nowych przepisów badania trzeźwosci pracownika może dokonać pracodawca?
Zgodnie ze znowelizowanym art. 17 ust. 3 zd. 1 na żądanie kierownika zakładu pracy, osoby przez niego upoważnionej, a także na żądanie pracownika, o którym mowa w ust. 1, badanie stanu trzeźwości pracownika przeprowadza uprawniony organ powołany do ochrony porządku publicznego. Zatem z inicjatywą zbadania stanu trzeźwości pracownika może wystąpić już nie tylko sam pracownik, ale także pracodawca. Na gruncie powyższego przepisu niejasne jest, czy pracodawca może sam przeprowadzić badanie trzeźwości pracownika przy użyciu alkomatu, czy musi zawsze w tym celu wzywać uprawniony organ. Niewątpliwie za dopuszczalne uznać należy badanie stanu trzeźwości pracownika także przez samego pracodawcę za zgodą pracownika. Jednak po nowelizacji pracodawca nadal nie może zmusić go, aby poddał się badaniu alkomatem, gdyż może to stanowić naruszenie jego dóbr osobistych. W takim przypadku jednak odmowa pracownika poddania się badaniu nie niweczy możliwości nałożenia na niego sankcji, gdyż jego nietrzeźwość może być wykazana zeznaniami świadków.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.