Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy powołanie do zarządu spółki oznacza nawiązanie stosunku pracy na podstawie powołania

Aleksandra Minkowicz-Flanek, radca prawny, kieruje praktyką prawa pracy Kancelarii Prawnej PwC
Aleksandra Minkowicz-Flanek, radca prawny, kieruje praktyką prawa pracy Kancelarii Prawnej PwCDGP
22 kwietnia 2011

W spółce z o.o. członkowie zarządu są powołani do pełnienia funkcji uchwałą zgromadzenia wspólników. Czy takie powołanie stanowi podstawę nawiązania stosunku pracy na podstawie powołania (art. 68 par. 1 k.p.)?

Powołanie do zarządu spółki wspomnianą uchwałą nie powoduje nawiązania stosunku pracy członka zarządu na podstawie powołania. Zgodnie z art. 68 par. 1 k.p. stosunek pracy nawiązuje się na podstawie powołania w przypadkach określonych w odrębnych przepisach. Powołanie w rozumieniu k.p. oznacza powierzenie danej osobie określonego stanowiska, z którym to powierzeniem ustawa wiąże skutek nawiązania stosunku pracy na tej podstawie. Zatem jeśli przepis prawa nie stanowi wyraźnie, że z powołaniem wiąże się nawiązanie stosunku pracy, wówczas skutek ten nie następuje. Interpretacja art. 68 par. 1 k.p. powinna być rygorystyczna, a w żadnym razie rozszerzająca (por. uzasadnienie wyroku SN z 13 marca 2009 r. III PK 59/08).

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.