Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy sąd może nie przywrócić do pracy wadliwie zwolnionego działacza związkowego

Agnieszka Lechman-Filipiak, partner, DLA Piper Wiater
Agnieszka Lechman-Filipiak, partner, DLA Piper WiaterDGP
15 kwietnia 2011

Z powodu ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków pracowniczych pracodawca zwolnił chronionego działacza związkowego bez zgody zarządu zakładowej organizacji związkowej. Związkowiec domaga się przywrócenia do pracy. Czy mimo to sąd może zasądzić mu odszkodowanie?

Rozwiązanie umowy o pracę bez wymaganej zgody zarządu zakładowej organizacji związkowej stanowi naruszenie przepisów o rozwiązywaniu umów o pracę. Pracownikowi, z którym rozwiązano umowę bez wypowiedzenia z naruszeniem przepisów o rozwiązywaniu umów o pracę w tym trybie, przysługuje roszczenie o przywrócenie do pracy na poprzednich warunkach albo odszkodowanie (art. 56 k.p.). Co do zasady, sąd orzeka zgodnie z żądaniem pracownika, ale może nie uwzględnić żądania przywrócenia do pracy, jeżeli ustali, że byłoby to niemożliwe lub niecelowe. Powyższej możliwości nieuwzględnienia żądania przywrócenia do pracy nie stosuje się jednak do pracowników, o których mowa w art. 39 i 177 k.p. oraz w przepisach szczególnych dot. ochrony pracowników przed zwolnieniem, chyba że uwzględnienie żądania pracownika do pracy jest niemożliwe z powodu ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy. Sąd pracy powinien zatem, co do zasady, przywrócić działacza związkowego do pracy.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.