Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy imprezy sportowo-rekreacyjne mogą być finansowane z zakładowego funduszu świadczeń socjalnych

Agnieszka Lechman-Filipiak, partner, DLA Piper Wiater
Agnieszka Lechman-Filipiak, partner, DLA Piper WiaterDGP
18 marca 2011

Pracodawca zamierza zorganizować festyn dla pracowników i ich rodzin. Czy może go sfinansować z funduszu socjalnego?

Zgodnie z art. 1 ustawy z 4 marca 1994 r. o zakładowym funduszu świadczeń socjalnych (zfśs) fundusz ten tworzy się w celu finansowania działalności socjalnej organizowanej na rzecz osób uprawnionych do korzystania z funduszu (pracowników, emerytów i rencistów – byłych pracowników oraz ich rodzin) oraz na dofinansowywanie zakładowych obiektów socjalnych. Z funduszu mogą być finansowane tylko takie rodzaje działalności, które są objęte ustawową definicją działalności socjalnej. Zgodnie z nią działalnością socjalną są usługi świadczone przez pracodawców na rzecz różnych form wypoczynku, działalności kulturalno-oświatowej i sportowo-rekreacyjnej, udzielanie pomocy materialnej – rzeczowej i finansowej, a także zwrotna lub bezzwrotna pomoc na cele mieszkaniowe.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.