Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy można finansować imprezę firmową z zakładowego funduszu świadczeń socjalnych

Sławomir Paruch, wspólnik w kancelarii Sołtysiński Kawecki & Szlęzak
Sławomir Paruch, wspólnik w kancelarii Sołtysiński Kawecki & SzlęzakDGP
8 września 2011

Pracodawca chce zorganizować imprezę firmową dla wszystkich pracowników. Czy może zapłacić za nią z funduszu socjalnego?

Aby odpowiedzieć na to pytanie, należy rozważyć dwie kwestie: czy impreza taka jest rodzajem działalności socjalnej oraz czy dopuszczalne jest jej finansowanie ze środków funduszu w świetle obowiązku stosowania kryterium socjalnego. Zgodnie z art. 1 ust. 1 ustawy z 4 marca 1994 r. o zakładowym funduszu świadczeń socjalnych, środki z funduszu mogą być przeznaczane na finansowanie działalności socjalnej. Ustawa definiuje działalność socjalną jako usługi świadczone przez pracodawców na rzecz różnych form wypoczynku, działalności kulturalno-oświatowej, sportowo-rekreacyjnej, opieki nad dziećmi w żłobkach, przedszkolach itp. czy udzielanie pomocy materialnej, m.in. na cele mieszkaniowe. Zgodnie z orzeczeniem Sądu Najwyższego z 23 października 2008 r. (II PK 74/08), organizacja imprez masowych mieści się w tak określonym pojęciu działalności socjalnej, stanowiąc rodzaj działalności rekreacyjnej czy formę wypoczynku. Taka interpretacja oznacza zaliczenie imprezy firmowej do działalności socjalnej.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.