Czy e-mail wystarczy, aby firma nie musiała wypłacić świadczenia urlopowego

Agnieszka Lechman-Filipiak, partner, DLA Piper Wiater
Agnieszka Lechman-Filipiak, partner, DLA Piper Wiater Fot. Wojciech GórskiDGP
9 lipca 2010

Pracodawca będący przedsiębiorcą zatrudnia ośmiu pracowników. Jeden z nich zwrócił się o wypłacenie świadczenia urlopowego w związku z urlopem w wymiarze 10 dni. Dotychczas firma nie przekazywała żadnych informacji na temat świadczeń i nie wypłacał ich w przeszłości. Czy ma obowiązek ich wypłaty?

Zgodnie z art. 3 ust. 3 ustawy z dnia 4 marca 1994 r. o zakładowym funduszu świadczeń socjalnych (t.j. Dz.U. nr 70, poz. 335 z późn. zm.) pracodawcy zatrudniający według stanu na dzień 1 stycznia danego roku mniej niż 20 pracowników w przeliczeniu na pełne etaty, z zastrzeżeniem pracodawców z sektora publicznego, mogą tworzyć fundusz świadczeń socjalnych lub wypłacać świadczenia urlopowe.

Pozostało 44% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.