Dziennik Gazeta Prawana logo

Jaki wpływ na zakładowy układ zbiorowy pracy mają zmiany organizacyjne pracodawcy

Agnieszka Lechman-Filipiak, partner, DLA Piper Wiater
Agnieszka Lechman-Filipiak, partner, DLA Piper WiaterDGP
11 czerwca 2010

Pracodawca zamierza sprzedać jeden ze swoich zakładów innej firmie, gdzie nie działają związki zawodowe. U pracodawcy obowiązuje zakładowy układ zbiorowy pracy. Czy po przejściu części zakładu pracy na nowego pracodawcę układ będzie obowiązywał w obu firmach? Co się stanie z organizacją związkową działającą u dotychczasowego pracodawcy?

Podział zakładu pracy nie stanowi podziału zakładowej organizacji związkowej. Przejście części zakładu pracy (art. 231 par. 1 k.p.) nie spowoduje automatycznego ukonstytuowania się zakładowej organizacji związkowej u nowego pracodawcy. Zgodnie z uchwałą SN z 24 kwietnia 1996 r. (I PZP 38/95) związek zawodowy działający w zakładzie pracy nie ma obowiązku zmiany swojej struktury organizacyjnej w przypadku przekształceń zakładu pracy.

Pozostało 42% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.