Pracownicy spółki, w której pracował mąż czytelniczki, zorganizowali zbiórkę środków pieniężnych na jego rzecz. Pracownicy nie chcieli, by ich kolega (tj. mąż czytelniczki) wiedział, który z nich i jaką kwotę wpłacił, dlatego każdy przekazał określoną kwotę swojemu pracodawcy. Spółka następnie przelała łącznie 21 040 zł na wspólny rachunek bankowy czytelniczki i jej męża. Żadna z kwot przekazanych przez pracowników (ok. 100 osób) na rzecz męża czytelniczki za pośrednictwem pracodawcy nie przekraczała 5733 zł (tj. progu opodatkowania podatkiem od spadków i darowizn w sytuacji, gdy nabywca jest zaliczany do III grupy podatkowej). Beneficjentem zbiórki miał być mąż czytelniczki, jednak zmarł on na kilka dni przed przelaniem tych środków przez pracodawcę. Czy w związku z otrzymaniem przelewu 21 040 zł na wspólny rachunek małżonków (tj. czytelniczki i jej zmarłego męża) czytelniczka musi zapłacić podatek od spadków i darowizn?
Podatkowi od spadków i darowizn podlega nabycie przez osoby fizyczne własności rzeczy znajdujących się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub praw majątkowych wykonywanych na terytorium RP, tytułem m.in. darowizny, polecenia darczyńcy (art. 1 ust. 1 pkt 2 ustawy o podatku od spadków i darowizn).
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)