Kiedy cała wartość początkowa środków trwałych może być kosztem

Rafał Ciołek, doradca podatkowy, dyrektor w KPMG
Rafał Ciołek, doradca podatkowy, dyrektor w KPMGDGP
29 kwietnia 2011

W przypadku odpłatnego zbycia nie w pełni umorzonych środków trwałych niekiedy przyjmuje się, że cała wartość początkowa może stanowić koszt uzyskania przychodów w momencie zbycia. Czy jest to prawidłowe?

Nie uważa się za koszty uzyskania przychodów wydatków na nabycie gruntów i prawa wieczystego użytkowania oraz środków trwałych i wartości niematerialnych i prawnych, a także wydatków na ich ulepszenie, jeśli powiększają one podstawę amortyzacji. Wydatki takie pomniejszone o sumę odpisów amortyzacyjnych są jednak kosztem uzyskania przychodów w przypadku odpłatnego zbycia powyższych składników majątku, z zastrzeżeniem art. 16h ust. 1 pkt 1 ustawy o CIT oraz odpowiednio 22h ust. 1 pkt 1 ustawy o PIT. Przepisy te regulują okres dokonywania odpisów amortyzacyjnych oraz stanowią, że suma odpisów amortyzacyjnych obejmuje również odpisy, których nie uważa się za koszty.

Pozostało 45% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.