Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy jeden członek zarządu może podpisać umowę o pracę z drugim członkiem zarządu

Arkadiusz Krasnodębski, radca prawny, partner w kancelarii Salans
Arkadiusz Krasnodębski, radca prawny, partner w kancelarii SalansDGP
5 kwietnia 2011

Według kodeksu spółek handlowych w umowie między spółką a członkiem zarządu oraz w sporze z nim spółkę reprezentuje rada nadzorcza lub pełnomocnik powołany uchwałą zgromadzenia wspólników. W świetle tego przepisu powstaje pytanie, czy możliwe jest, aby w umowie o pracę z członkiem zarządu spółka była reprezentowana przez innego członka zarządu umocowanego jak pełnomocnik przez zgromadzenie wspólników?

Zawieranie umów o pracę pomiędzy dwoma członkami zarządu, gdy jeden występuje w roli reprezentanta spółki, jest sprzeczne z zapisem art. 210 k.s.h., którego celem jest wyeliminowanie możliwych kolizji pomiędzy interesem spółki a interesem zarządu lub członka zarządu spółki. Co do zasady, skutkować to będzie nieważnością zawartej w ten sposób umowy o pracę.

Pozostało 18% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.