Dziennik Gazeta Prawana logo

Wypowiedzenie zmieniające nie może obejmować rodzaju umowy

Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Współpracownicy
Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i WspółpracownicyDGP
4 lipca 2012

Pracodawca może jednostronnie zmienić obowiązujące pracownika warunki pracy i płacy, dokonując ich wypowiedzenia. Czy dopuszczalne jest wypowiedzenie zmieniające rodzaj umowy o pracę?

Nie. Brak zgody ze strony pracownika na modyfikację warunków zatrudnienia stawia pracodawcę przed koniecznością dokonania wypowiedzenia zmieniającego w trybie art. 42 k.p.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.