Pracodawca może utracić nabyte prawa do utworu pracownika

Sylwia Puzynowska, radca prawny z kancelarii Sylwia Puzynowska Kancelaria Prawa Pracy
Sylwia Puzynowska, radca prawny z kancelarii Sylwia Puzynowska Kancelaria Prawa PracyDGP
13 lipca 2012

Przy braku odmiennych postanowień umowy o pracę pracodawca nabywa, z chwilą przyjęcia, majątkowe prawa autorskie do utworu stworzonego przez pracownika. Czy może on je utracić?

Firma powinna się liczyć z taką możliwością. Pracodawca, którego pracownik stworzy utwór, wykonując obowiązki wynikające ze stosunku pracy, nabywa majątkowe prawa do utworu z chwilą jego przyjęcia, zgodnie z art. 12 ust. 1 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych (t.j. Dz.U. z 2006 r., nr 90, poz. 631 z późn. zm.). W przypadku programów komputerowych w ogóle nie jest wymagane oświadczenie o przyjęciu (art. 74 ust. 3 ustawy).

Pozostało 75% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.