Pracodawca chciałby, aby pracownika zatrudnionego na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony obowiązywał dłuższy okres wypowiedzenia, niż przewiduje to kodeks pracy. Czy pracodawca może w umowie o pracę wskazać dłuższy niż ustawowy okres wypowiedzenia?
Specyficzną możliwość wydłużenia okresu wypowiedzenia przewiduje art. 36 par. 5 kodeksu pracy, zgodnie z którym przy zatrudnieniu pracownika na stanowisku związanym z odpowiedzialnością materialną za powierzone mienie strony mogą ustalić w umowie o pracę, że okres wypowiedzenia wydłuży się do 1 miesiąca przy zatrudnieniu na czas krótszy niż 6 miesięcy i odpowiednio do okresu trzymiesięcznego przy zatrudnieniu dłuższym niż 6 miesięcy.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.