Czy chronionemu działaczowi związkowemu można czasowo zmienić stanowisko pracy

Halina Kwiatkowska, radca prawny, partner, Kancelaria Prawna Chałas i Wspólnicy
Halina Kwiatkowska, radca prawny, partner, Kancelaria Prawna Chałas i WspólnicyDGP
11 października 2011

Wypowiedzenie lub rozwiązanie stosunku pracy, a także jednostronną zmianę warunków pracy na niekorzyść działacza związkowego art. 32 ust. 1 ustawy o związkach zawodowych uzależnia od uprzedniej zgody zarządu zakładowej organizacji związkowej. Czy przepis ten chroni związkowca także przed czasowym powierzeniem mu innej pracy w trybie art. 42 par. 4 k.p.?

Zarówno z regulacji ustawy o związkach zawodowych, jak i kodeksu pracy nie wynika jednoznaczny zakaz czasowego powierzania działaczom związkowym innej pracy w trybie art. 42 par. 4 k.p. Powierzenie pracownikowi innej pracy nie wymaga od pracodawcy zachowania formy wypowiedzenia zmieniającego, nie jest konieczne jego uzasadnienie, a w konsekwencji wyłączony jest także określony art. 38 k.p. wymóg konsultacji z zakładową organizacją związkową. W przypadku działaczy związkowych całkowity zakaz korzystania przez pracodawców z możliwości powierzenia innej pracy próbuje się wyprowadzać z art. 32 ust.1 ustawy o związkach zawodowych niepozwalającej bez zgody zarządu zakładowej organizacji związkowej na jednostronną, niekorzystną zmianę warunków pracy działacza. Z założenia za niekorzystny uznaje się przy tym sam fakt powierzenia działaczowi innej pracy, niezależnie od tego, czy spełnione zostają warunki powierzenia innej pracy określone art. 42 par. 4 k.p.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.