Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy długotrwała absencja chorobowa uzasadnia wypowiedzenie umowy o pracę

Aleksandra Minkowicz-Flanek, radca prawny, kieruje praktyką prawa pracy Kancelarii Prawnej PwC
Aleksandra Minkowicz-Flanek, radca prawny, kieruje praktyką prawa pracy Kancelarii Prawnej PwCDGP
6 maja 2011

Jeśli choroba pracownika trwa dłużej niż określony w kodeksie pracy okres (art. 53 k.p.), pracodawca może rozwiązać z nim stosunek pracy. Czy choroba pracownika może być też przyczyną wypowiedzenia?

W razie długotrwałej choroby art. 53 k.p. wprowadza możliwość rozwiązania umowy o pracę przez pracodawcę bez wypowiedzenia. Dotyczy to sytuacji, gdy pracownik jest niezdolny do pracy wskutek choroby trwającej dłużej niż 3 miesiące – gdy był zatrudniony u danego pracodawcy krócej niż 6 miesięcy oraz odpowiednio choroby trwającej dłużej niż łączny okres pobierania z tego tytułu wynagrodzenia i zasiłku oraz pobierania świadczenia rehabilitacyjnego przez pierwsze 3 miesiące – gdy pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy co najmniej 6 miesięcy lub jeżeli niezdolność do pracy została spowodowana wypadkiem przy pracy albo chorobą zawodową.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.