Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy zmiana wysokości wynagrodzenia minimalnego powoduje konieczność zmiany umowy o pracę

Aleksandra Minkowicz-Flanek, radca prawny, kieruje praktyką prawa pracy w PwC Legal
Aleksandra Minkowicz-Flanek, radca prawny, kieruje praktyką prawa pracy w PwC LegalDGP
17 grudnia 2010

Wysokość minimalnego wynagrodzenia każdego roku jest przedmiotem negocjacji w ramach Komisji Trójstronnej. Co za tym idzie, co roku jego wysokość jest ustalana na nowo i ogłaszana w formie obwieszczenia w Monitorze Polskim. Czy w związku z tym konieczna jest zmiana umów o pracę osób, których wynagrodzenie ustalone jest na poziomie płacy minimalnej?

Wynagrodzenie jest jednym z istotnych elementów umowy o pracę, a zmiana warunków pracy lub płacy, zgodnie z art. 42 k.p., wymaga dokonania wypowiedzenia zmieniającego. Powyższe, biorąc pod uwagę coroczną zmianę wysokości wynagrodzenia minimalnego, na podstawie przepisów ustawy z 10 października 2002 r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę (dalej ustawa) mogłoby oznaczać konieczność cyklicznego dokonywania wypowiedzenia zmieniającego umów o pracę z osobami osiągającymi najniższe wynagrodzenie.

Pozostało 19% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.