Kiedy można zwolnić pracownika korzystającego z obniżenia czasu pracy

Sławomir Paruch, wspólnik w kancelarii Sołtysiński Kawecki & Szlęzak
Sławomir Paruch, wspólnik w kancelarii Sołtysiński Kawecki & SzlęzakDGP
18 marca 2010

Pracodawca powinien obniżyć wymiaru czasu pracy pracownika uprawnionego do urlopu wychowawczego na jego pisemny wniosek. Kiedy pracodawca może rozwiązać z takim pracownikiem umowę o pracę?

Stosunek pracy wskazanych pracowników podlega szczególnej ochronie. Zgodnie z art. 1868 k.p. pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie od złożenia wniosku o obniżenie do dnia powrotu do nieobniżonego wymiaru, przez 12 miesięcy od złożenia wniosku.

Pozostało 47% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.