Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy pracodawca musi uwzględnić wniosek pracownika o obniżenie wymiaru czasu pracy

Sylwia Puzynowska, radca prawny z kancelarii Sylwia Puzynowska Kancelaria Prawa Pracy
Sylwia Puzynowska, radca prawny z kancelarii Sylwia Puzynowska Kancelaria Prawa PracyDGP
5 października 2010

Pracownik uprawniony do urlopu wychowawczego może złożyć pracodawcy pisemny wniosek o obniżenie jego wymiaru czasu pracy do wymiaru nie niższego niż połowa pełnego etatu w okresie, w którym mógłby korzystać z takiego urlopu. W jakiej formie powinien być taki wniosek złożony oraz jakie skutki dla pracownika wywiera złożenie takiego wniosku?

Zgodnie z art. 1867 k.p. wniosek musi być złożony na piśmie. Tylko bowiem pisemny wniosek jest wiążący dla pracodawcy. Złożenie wniosku w innej formie powoduje, że pracodawca ma prawo takiego wniosku nie uwzględniać. Pracownik może skorzystać z możliwości obniżenia wymiaru czasu pracy przez cały okres, w którym mógłby korzystać z urlopu wychowawczego. W sytuacji gdy wniosek nie obejmuje całego okresu, w którym pracownik mógłby korzystać z tego uprawnienia, może on złożyć pracodawcy kolejny wniosek, w którym wnosić będzie o przedłużenie możliwości korzystania z obniżonego czasu pracy. Jednocześnie wykorzystanie prawa do obniżenia wymiaru czasu pracy nie uniemożliwia skorzystania z prawa do urlopu wychowawczego.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.