Jedną z możliwych dróg prowadzących do rozwiązania umowy o pracę na mocy porozumienia stron jest złożenie przez pracownika wniosku w tym zakresie skierowanego do pracodawcy. Kiedy w takim przypadku następuje skuteczne rozwiązanie umowy o pracę? Czy pracodawca musi zgodzić się na propozycję pracownika?
Wystąpienie pracownika z propozycją rozwiązania umowy o pracę za porozumieniem stron stanowi ofertę zgodnego rozwiązania stosunku pracy, do której odpowiednie zastosowanie znajdują przepisy kodeksu cywilnego o zawieraniu umów, a w szczególności o ofercie (art. 66 k.c. i następne w zw. z art. 300 k.p.).
Autopromocja
Pozostało 54% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Pozostało 54% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
