Czy pracodawca może ustalać kwartalne plany urlopów

Bartłomiej Raczkowski, partner, Bartłomiej Raczkowski Kancelaria Prawa Pracy
Bartłomiej Raczkowski, partner, Bartłomiej Raczkowski Kancelaria Prawa PracyDGP
14 maja 2009

Obowiązkiem każdego pracodawcy jest udzielenie urlopu wypoczynkowego pracownikom w roku kalendarzowym, w którym nabyli oni prawo do takiego urlopu. Termin wykorzystania urlopu ustala pracodawca w planie urlopów albo indywidualnie w porozumieniu z pracownikiem. Jakie są zasady rządzące przygotowaniem planu urlopów? Czy można go ustalać kilka razy w roku?

Zgodnie z art. 163 par. 11 k.p. istnieją dwie sytuacje zwalniające pracodawców z obowiązku przygotowania planu urlopów. Po pierwsze, gdy u pracodawcy nie działa zakładowa organizacja związkowa. Po drugie zaś, gdy działająca u pracodawcy zakładowa organizacja związkowa wyrazi zgodę na niesporządzanie planu urlopów. Wówczas termin urlopu ustalany jest po porozumieniu między pracownikiem a pracodawcą. Przy czym nie oznacza to, że strony muszą termin uzgodnić, chodzi w istocie o konsultację terminu urlopu z pracownikiem.

Pozostało 29% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.