Czy firma może żądać od kandydata na pracownika wszystkich danych osobowych

Agnieszka Lechman-Filipiak, radca prawny Kancelaria Linklaters
Agnieszka Lechman-Filipiak, radca prawny Kancelaria LinklatersDGP
1 sierpnia 2008

Katalog danych osobowych, których może żądać pracodawca od kandydata na pracownika, zawarty jest w art. 221 kodeksu pracy. Czy kandydat na pracownika może odmówić podania danych, których zakres wykracza poza ten katalog, np. w sytuacji gdy pracodawca pyta go o stan jego zdrowia?

Zgodnie z art. 221 k.p. par. 1, pracodawca ma prawo żądać od osoby ubiegającej się o zatrudnienie podania danych osobowych obejmujących: imię (imiona) i nazwisko, imiona rodziców, datę urodzenia, miejsce zamieszkania (adres do korespondencji), wykształcenie oraz przebieg dotychczasowego zatrudnienia. Udostępnienie danych osobowych następuje w drodze oświadczenia kandydata. Pracodawca ma prawo żądać udokumentowania danych, np. dyplomami ukończenia wyższych uczelni czy świadectwami pracy. Ponadto pracodawca może żądać podania innych danych osobowych, w tym od odpowiednich instytucji, jeżeli obowiązek ich podania wynika z odrębnych przepisów. Oznacza to zatem, że pracodawca ma prawo np. uzyskać o kandydacie informacje zgromadzone w Krajowym Rejestrze Karnym, w zakresie niezbędnym do zatrudnienia pracownika. Pod warunkiem jednak, że w stosunku do pracownika na danym stanowisku wymagane jest poświadczenie niekaralności, korzystanie z pełni praw publicznych czy ustalenie uprawnienia do zajmowania okresowego stanowiska, wykonywania określonego zawodu lub prowadzenia określonej działalności.

Pozostało 39% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.