Czy przysługujące pracownikowi przerwy w pracy można łączyć

Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Współpracownicy w Krakowie
Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Współpracownicy w KrakowieDGP
11 czerwca 2008

Pracodawca chce wprowadzić w firmie przerwę niewliczaną do czasu pracy na spożycie posiłku lub załatwienie spraw osobistych przez pracowników. Istnieje podejrzenie, że w ten sposób chce wydłużyć godziny funkcjonowania zakładu. Czy są jakieś ograniczenia w tym zakresie? Czy na wniosek pracownika, np. o indywidualny rozkład czasu pracy, przerwa ta może zostać wydłużona? Czy z tego typu przerwy można korzystać łącznie z innymi przerwami?

Dopuszczalność wprowadzenia przerwy niewliczanej do czasu pracy reguluje art. 141 par. 1 kodeksu pracy. Pracodawca ma prawo ustanowić jedną taką przerwę, w wymiarze nieprzekraczającym 60 minut. Przepis wyraźnie określa cel tej przerwy, którym jest spożycie posiłku lub załatwienie spraw osobistych przez pracownika. Określenie przez ustawodawcę sposobu wykorzystania 60-minutowej przerwy oznacza, iż niedopuszczalne jest wprowadzenie jej w innym celu. Z tego względu w przypadku wprowadzenia przez pracodawcę przerwy wyłącznie w celu np. przedłużenia czasu pracy swojego zakładu czas trwania takiej przerwy należy kwalifikować jako czas pracy.

Pozostało 42% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.