Kiedy pracodawca może wnieść sprzeciw wobec kontroli inspekcji pracy

Aleksandra minKowicz-Flanek, radca prawny, kieruje zespołem Prawa Pracy w kancelarii Salans
Aleksandra minKowicz-Flanek, radca prawny, kieruje zespołem Prawa Pracy w kancelarii SalansDGP
25 marca 2009

Od 7 marca pracodawca może wnieść sprzeciw wobec podjęcia kontroli przez określone organy. Czy dotyczy to też inspekcji pracy? Co w praktyce oznacza dla takiego pracodawcy wniesienie sprzeciwu?

7 marca 2009 r. weszła w życie nowelizacja przepisów ustawy z 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej, która wprowadziła szereg przepisów regulujących postępowanie, którego celem jest kontrola działalności gospodarczej przedsiębiorcy. Ustawa nie precyzuje, jakie organy administracji mają prawo kontrolować przedsiębiorców, odsyłając w tym zakresie do ustaw szczególnych, w szczególności co do zakresu przedmiotowego kontroli i organów uprawnionych do jej prowadzenia (art. 77 ust. 3).

Pozostało 51% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.