Jak udzielać pracownikowi dni wolnych na poszukiwanie pracy

Arkadiusz Sobczyk, radca prawny,
    Kancelaria Prawna Sobczyk i Współpracownicy w Krakowie
Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Współpracownicy w KrakowieDGP
9 kwietnia 2008

Większość zwalnianych przez pracodawcę pracowników ma prawo do dni wolnych na poszukiwanie pracy. Czy pracodawca może odmówić pracownikowi prawa do skorzystania z tych dni? Czy jeśli pracownik nie otrzyma dni wolnych ma prawo do ekwiwalentu?

Udzielenie pracownikowi wolnych płatnych dni na poszukiwanie pracy jest możliwe tylko w przypadku rozwiązania umowy o pracę za wypowiedzeniem przez pracodawcę. Dodatkowo ustawowym warunkiem do nabycia przez pracownika tego uprawnienia jest zastosowanie przez pracodawcę co najmniej dwutygodniowego okresu wypowiedzenia umowy o pracę (art. 37 par. 1 k.p.). W praktyce zatem dotyczy to przypadków wypowiedzenia umowy o pracę na czas nieokreślony, umowy na czas określony zawartej na okres przekraczający sześć miesięcy i zawierającej w swej treści klauzulę o dopuszczalności wypowiedzenia, jak również umowy na okres próbny wynoszący trzy miesiące.

Pozostało 54% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.