Kapitał można również podwyższyć bez zmiany umowy spółki

Agata Okorowska, radca prawny z Kancelarii Prawnej Law-Taxes.pl we Wrocławiu
Agata Okorowska, radca prawny z Kancelarii Prawnej Law-Taxes.pl we WrocławiuDGP
22 czerwca 2012

W kodeksie spółek handlowych przewidziano możliwość podwyższenia kapitału zakładowego bez zmiany umowy spółki. Czy można tego dokonać tylko wtedy, gdy umowa spółki określa maksymalną wysokość podwyższenia kapitału zakładowego i termin podwyższenia?

Tak wynika z art. 257 par. 1 i 3 kodeksu spółek handlowych (k.s.h.). W takim przypadku dla podwyższenia kapitału zakładowego nie jest wymagane podjęcie uchwały o podwyższeniu kapitału poprzez zmianę umowy spółki w formie aktu notarialnego.

Pozostało 85% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.