Pracodawca może finansować pracownikom posiłki do 450 zł miesięcznie, a wartość takiego świadczenia może zostać wyłączona z podstawy wymiaru składek. Co ważne, przepisy nie wymagają, aby posiłek był wydawany w miejscu pracy. Zamiast tego pracownik może otrzymać kartę przedpłaconą i wykorzystać ją na zakup posiłku. Czy można zapłacić nią także w restauracji?
450 zł na posiłki dla pracownika. Nie każdy dostanie tę kwotę
Zasady określa § 2 ust. 1 pkt 11 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 18 grudnia 1998 r. Obecny limit 450 zł miesięcznie obowiązuje od 1 września 2023 r. Wtedy zmieniono przepisy dotyczące finansowanych przez pracodawcę posiłków, podnosząc limit wartości świadczenia wyłączonego z podstawy wymiaru składek.
Przepis pozwala wyłączyć z podstawy wymiaru składek wartość finansowanych przez pracodawcę posiłków udostępnianych pracownikom do spożycia, jeżeli pracownik nie ma prawa do ekwiwalentu z tego tytułu. Obejmuje również wartość bonów, talonów, kuponów i kart przedpłaconych, pod warunkiem że uprawniają one do nabycia wyłącznie posiłków w placówkach gastronomicznych lub handlowych. Limit wynosi 450 zł miesięcznie.
Ważne
Pracodawca sam decyduje, czy chce wprowadzić takie świadczenie i w jakiej wysokości. Może więc finansować posiłki w kwocie niższej niż 450 zł albo w ogóle nie oferować pracownikom takiego benefitu.
Pracownik dostanie więcej niż 450 zł. ZUS obejmie nadwyżkę
450 zł jest górną granicą wyłączenia z podstawy wymiaru składek. Jeżeli pracodawca przyzna pracownikowi świadczenie w wyższej kwocie, nadwyżka nie korzysta już z tego wyłączenia. Przykładowo, jeśli na kartę przedpłaconą trafi 500 zł, z podstawy wymiaru składek można wyłączyć 450 zł. Pozostałe 50 zł trzeba uwzględnić w podstawie składek. Przy świadczeniu w wysokości 600 zł sytuacja wygląda podobnie: 450 zł mieści się w limicie, natomiast 150 zł nadwyżki podlega oskładkowaniu na zasadach ogólnych.
Jeżeli pracodawca przyzna dokładnie 450 zł, cała ta kwota może zostać wyłączona z podstawy wymiaru składek, o ile spełnione są pozostałe warunki określone w przepisach.
Pracodawca daje kartę na posiłki. Można nią zapłacić w restauracji
Pracodawca nie ma obowiązku organizowania własnej stołówki czy wydawania posiłków na terenie zakładu pracy. Może przekazać im kartę przedpłaconą, jeżeli karta uprawnia do nabywania wyłącznie posiłków w placówkach gastronomicznych lub handlowych. W praktyce może to być więc karta, którą pracownik zapłaci za lunch w restauracji, barze, stołówce czy innym punkcie gastronomicznym. Przepisy zatem nie wymagają, aby posiłek był wydawany bezpośrednio przez pracodawcę. Kluczowe jest jednak przeznaczenie świadczenia. Nie chodzi o zwykłą kartę płatniczą, którą można wykorzystać na dowolne zakupy.
450 zł od pracodawcy, ale nie w gotówce. Jest ważny warunek
Pracodawca nie może zamiast finansowania posiłków wypłacić pracownikowi 450 zł w gotówce ani przekazać mu ekwiwalentu pieniężnego. Taka forma świadczenia nie spełnia warunku określonego w przepisie. Jeżeli pracodawca finansuje posiłki za pomocą karty przedpłaconej, pracownik powinien móc wykorzystać ją na zakup posiłków. Nie jest to więc dodatkowa kwota do wynagrodzenia, którą można przeznaczyć na dowolny cel.
Karta na posiłki może być korzystniejsza niż podwyżka wynagrodzenia
Finansowanie posiłków do 450 zł miesięcznie może być dla pracownika korzystniejsze niż podwyżka wynagrodzenia o taką samą kwotę brutto. W przypadku świadczenia spełniającego warunki określone w przepisach jego wartość do 450 zł nie jest uwzględniana w podstawie wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne. Przy zwykłej podwyżce 450 zł brutto część tej kwoty przeznaczana jest natomiast na składki i podatek, dlatego pracownik otrzymuje niższą kwotę netto.
Posiłek od pracodawcy nie zawsze jest benefitem. W tych sytuacjach jest obowiązkowy
Finansowanie posiłków jako benefitu pracowniczego trzeba odróżnić od posiłków profilaktycznych. W tym drugim przypadku nie chodzi o dobrowolne świadczenie, ale o obowiązek pracodawcy wynikający z warunków, w jakich wykonywana jest praca. Zgodnie z art. 232 Kodeksu pracy pracodawca musi nieodpłatnie zapewnić odpowiednie posiłki i napoje pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych.
Szczegółowe zasady określa rozporządzenie Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. Obowiązek zapewnienia posiłku dotyczy m.in. określonych prac wymagających dużego wysiłku fizycznego, prac wykonywanych w określonych warunkach temperaturowych, na otwartej przestrzeni zimą oraz pod ziemią.
450 zł na kartę nie zastąpi posiłku profilaktycznego
Karta żywieniowa do 450 zł może być dobrowolnym benefitem, który pracodawca oferuje pracownikom. Jeżeli zostaną spełnione warunki określone w rozporządzeniu składkowym, jej wartość do wysokości 450 zł może zostać wyłączona z podstawy wymiaru składek.
Posiłek profilaktyczny jest natomiast świadczeniem, które pracodawca ma obowiązek zapewnić, jeżeli pracownik wykonuje pracę w warunkach określonych w przepisach BHP. Samo przyznanie pracownikowi karty lunchowej nie zastępuje więc automatycznie tego obowiązku.
Podstawa prawna
Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 18 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe (Dz. U. z 2023 r. poz. 728)
FAQ: 450 zł na posiłki dla pracownika
Czy każdy pracownik może dostać 450 zł na posiłki?
Czy 450 zł na posiłki jest bez składek ZUS?
Czy kartą na posiłki można zapłacić w restauracji?
Co jeśli pracodawca przyzna więcej niż 450 zł?
Czy pracodawca może wypłacić 450 zł w gotówce?
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Wpisz adres e-mail wybranej osoby, a my wyślemy jej bezpłatny dostęp do tego artykułu