Kradzież mienia pracodawcy przez pracownika stanowi ciężkie naruszenie podstawowych obowiązków, co uprawnia pracodawcę do rozwiązania z nim stosunku pracy bez wypowiedzenia na podstawie art. 52 par. 1 pkt 1 kodeksu pracy. Czy takie same konsekwencje pracodawca może wyciągnąć wobec pracownika, który tylko usiłował dokonać takiej kradzieży?
Zgodnie z art. 100 par. 2 k.p. pracownik jest zobowiązany dbać o dobro zakładu pracy i chronić jego mienie. Nie ulega więc wątpliwości, że kradzież jest rażącym naruszeniem tego zobowiązania i uprawnia pracodawcę do natychmiastowego zwolnienia pracownika. W świetle orzecznictwa Sądu Najwyższego naruszenie obowiązku następuje bez względu na wartość rzeczy ukradzionej i bez względu na to, czy kradzież stanowi przestępstwo, czy też wykroczenie (wyrok z 10 listopada 1999 r. I PKN 361/99, OSNP 2001/7/216).
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
