Po długotrwałej chorobie pracownik zwolniony z tej przyczyny ma prawo zgłosić swój powrót do pracy. Czy w takiej sytuacji pracodawca powinien ponownie zatrudnić go, nawet jeśli jego stanowisko uległo likwidacji?
Według art. 53 par. 1 pkt 1 k.p. pracodawca może rozwiązać stosunek pracy bez wypowiedzenia z pracownikiem długotrwale niezdolnym do pracy wskutek choroby. Rozwiązanie umowy o pracę w tym trybie nie zamyka pracownikowi drogi do ponownego zatrudnienia u pracodawcy. Powrót do zakładu pracy staje się możliwy, jeśli w okresie 6 miesięcy od rozwiązania umowy o pracę pracownik zgłosi swój powrót do pracy niezwłocznie po ustaniu przyczyny niezdolności do pracy. W takiej sytuacji pracodawca powinien w miarę możliwości ponownie zatrudnić pracownika. Użyte przez ustawodawcę pojęcie ma charakter oceny, co prowadzi do wniosku, że ocena możliwości ponownego zatrudnienia pracownika uzależniona jest od okoliczności konkretnego przypadku. Dokonując tej oceny należy uwzględnić zarówno okoliczności dotyczące pracodawcy, jak i pracownika (wyrok SN z 12 stycznia1998 r., I PKN 459/97, OSNP 1998/22/656).
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.