Czy klauzula konkurencyjna może znajdować się w umowie o pracę

Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Wspólnicy w Krakowie
Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Wspólnicy w KrakowieDGP
14 kwietnia 2010

Zakaz prowadzenia działalności o charakterze konkurencyjnym lub świadczenia pracy na rzecz podmiotu konkurencyjnego stanowi treść umowy o zakazie konkurencji. Czy klauzula konkurencyjna może stanowić część umowy o pracę, czy też musi stanowić odrębną umowę?

Zgodnie z brzmieniem art. 1011 par. 1 kodeksu pracy zakaz konkurencji powinien być sformułowany w odrębnej umowie. Wymóg ten dotyczy zarówno umów o zakazie podejmowania działalności konkurencyjnej wobec pracodawcy w trakcie trwania zatrudnienia (art. 1011 k.p.), jak i po rozwiązaniu stosunku pracy, do których stosuje się go odpowiednio na mocy art. 1012 par. 1 kodeksu pracy. Wydaje się zatem, że przytoczony przepis nie pozwala na wprowadzenie klauzuli konkurencyjnej do treści umowy o pracę.

Pozostało 39% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.