Czy zmiana adresu przez pracownika uchroni go przed procesem z pracodawcą

Urszula Młynarczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Rachelski i Wspólnicy
Urszula Młynarczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Rachelski i WspólnicyDGP
19 kwietnia 2010

Były pracownik naruszył zakaz konkurencji. Pracodawca chce wystąpić do sądu o zapłatę odszkodowania, niestety, pracownik zmienił adres zamieszkania i pracodawcy nie udało się go ustalić. Czy mimo to jest możliwe przeprowadzenie procesu?

W opisanej sytuacji pracodawca nie jest pozbawiony możliwości wytoczenia powództwa przeciwko byłemu pracownikowi. Postępowanie sądowe może zostać wszczęte i skutecznie przeprowadzone. Zgodnie z kodeksem postępowania cywilnego, każde pierwsze pismo procesowe w sprawie powinno zawierać oznaczenie miejsca zamieszkania lub siedziby stron (art. 126 par. 2 k.p.c.). Miejscem zamieszkania osoby fizycznej jest miejscowość, w której przebywa ona z zamiarem stałego pobytu. Wskazanie w pozwie samej miejscowości zamieszkania pozwanego, bez dokładnego określenia jego adresu będzie stanowiło jednak brak formalny pozwu.

Pozostało 4% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.