Czy pracownik może skorzystać z urlopu na żądanie bez zgody pracodawcy

Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Wspólnicy w Krakowie
Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Wspólnicy w KrakowieDGP
4 marca 2010

Pracodawca jest obowiązany udzielić na żądanie pracownika i w terminie przez niego wskazanym nie więcej niż cztery dni urlopu w każdym roku kalendarzowym. Czy do skorzystania z urlopu na żądanie uprawnia pracownika samo złożenie wniosku w tym zakresie? Czy pracownik może rozpocząć taki urlop, nie czekając na zgodę pracodawcy?

Z przepisu art. 1672 kodeksu pracy wynika, iż możliwość skorzystania przez pracownika z urlopu na żądanie zależy od udzielenia go przez pracodawcę. Udzielenie urlopu stanowi jednostronną czynność pracodawcy zwalniającą pracownika z obowiązku świadczenia pracy. Udzielenie urlopu zakłada więc zgodę pracodawcy na wykorzystanie urlopu we wskazanym przez pracownika terminie.

Pozostało 32% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.