Dziennik Gazeta Prawana logo

Jaka rekompensata przysługuje pracownikowi za pracę w niedzielę lub święta

Sylwia Kuzynowska, radca prawny z kancelarii Sylwia Puzynowska Kancelaria Prawa Pracy
Sylwia Kuzynowska, radca prawny z kancelarii Sylwia Puzynowska Kancelaria Prawa PracyDGP
1 grudnia 2009

Pracownikowi, który świadczył pracę w niedzielę lub święto, pracodawca obowiązany jest udzielić dnia wolnego, w terminach wskazanych w ustawie. Czy w wypadku niemożności udzielenia zwolnienia od pracy, osobie zatrudnionej przysługuje inne świadczenie?

Co do zasady praca w niedziele i święta jest niedozwolona (art. 1519 par. 1 k.p.). Wyjątki od przytoczonego powyżej zakazu wprowadza art. 15110 k.p, wskazując dopuszczalne przypadki pracy w niedziele i święta. Podstawową formą rekompensaty za pracę w tych szczególnych okresach jest zgodnie z art. 15111 par. 1 k.p. inny dzień wolny. W zależności od tego, czy dotyczy to świadczenia za przepracowaną niedzielę czy za święto, pracodawca ma określony czas na zapewnienie innego dnia wolnego od pracy. Pracownikowi zatrudnionemu w niedzielę pracodawca powinien udzielić dnia wolnego w terminie sześciu dni poprzedzających lub następujących po tym dniu, a gdy nie jest to możliwe, do końca okresu rozliczeniowego przyjętego u danego pracodawcy. W przypadku świąt ten obowiązek wydłużony został do końca okresu rozliczeniowego. Warto zaznaczyć, że wspomniany dzień wolny należy się pracownikowi niezależnie od liczby godzin przepracowanych w danej dacie.

Pozostało 20% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.