Jak rozliczyć pracę menedżera w niedzielę lub święto

Przemysław Stobiński, radca prawny CMS Cameron McKenna
Przemysław Stobiński, radca prawny CMS Cameron McKennaDGP
27 października 2008

Kierownicy wyodrębnionych komórek organizacyjnych mają prawo do wynagrodzenia i dodatku za pracę w godzinach nadliczbowych przypadających w niedzielę i święto, jeśli nie otrzymają innego dnia wolnego w zamian za pracę w takim dniu. Regulacja ta nie budzi w zasadzie wątpliwości w przypadku kierownika pracującego w niedzielę lub święto osiem lub mniej godzin. Jak jednak postąpić, jeśli kierownik pracował dłużej? Czy obok zastępczego dnia wolnego od pracy należy mu się jeszcze dodatkowa rekompensata za pracę ponad osiem godzin?

Choć regulacja kodeksowa nie jest w tym względzie jasna, to w mojej ocenie taka dodatkowa rekompensata nie przysługuje. Art. 1514 par. 1 kodeksu pracy przewiduje wyjątek od generalnej zasady wynagradzania pracy nadliczbowej. Zgodnie z nim kierownicy wyodrębnionych komórek organizacyjnych wykonują pracę poza normalnymi godzinami pracy bez prawa do dodatkowego wynagrodzenia i dodatku z tytułu pracy w godzinach nadliczbowych. Od tego wyjątku przewidziany jest kolejny wyjątek, który dotyczy pracy kierowników w niedziele lub święto (art. 1514 par. 2 k.p.). W przypadku pracy w te dni powinni oni otrzymać zastępczy dzień wolny od pracy.

Pozostało 30% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.