Czy podróże tzw. pracowników mobilnych stanowią podróże służbowe

Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Wspólnicy w Krakowie
Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Wspólnicy w KrakowieDGP
14 października 2009

Kierowcy i inni tzw. pracownicy mobilni zwykle wykonują swoje obowiązki służbowe, przemieszczając się na określonym obszarze geograficznym. Czy pracownik, świadcząc taką pracę, odbywa podróże służbowe?

W przypadku pracownika pracującego w warunkach stałego przemieszczania się miejsce wykonywania jego pracy może zostać określone poprzez wskazanie w umowie o pracę pewnego obszaru geograficznego, na którym będzie się on poruszał ze względu na rodzaj swej pracy. Przy ocenie, czy taki pracownik, wykonując umówiony rodzaj pracy, znajduje się w podróży służbowej, istotna jest interpretacja art. 775 par. 1 k.p. w zakresie użytego w nim sformułowania zadanie służbowe. Niewątpliwie przepis ten odnosi się jedynie do zadania rozumianego jako zdarzenie incydentalne w stosunku do pracy wykonywanej zwykle w ramach stosunku pracy. Jednocześnie sformułowanie to wskazuje na tymczasowy i krótkotrwały charakter podróży służbowej.

Pozostało 42% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.