Pracodawca i pracownik mogą zawrzeć umowę, na podstawie której pracownik zobowiąże się do niepodejmowania działalności konkurencyjnej wobec pracodawcy. W jaki sposób pracodawca może zapewnić sobie możliwość wcześniejszego rozwiązania takiej umowy?
Umowa o zakazie konkurencji zazwyczaj zawierana jest równocześnie z umową o pracę. Umowy takie uregulowane są w art. 1011 – 1014 k.p. Pracodawca przewidując, że pracownik w trakcie świadczenia pracy będzie miał dostęp do szczególnie ważnych informacji, chce zabezpieczyć się przed ich wykorzystywaniem poza firmą, zwłaszcza po ewentualnym rozstaniu z pracownikiem. W praktyce ocena, czy wiedza pracownika może być wykorzystana w sposób zagrażający pracodawcy, możliwa jest dopiero w chwili rozwiązywania umowy o pracę. W tym celu w umowach zawierane są różnego rodzaju klauzule pozwalające pracodawcy na wcześniejsze rozwiązanie umowy o zakazie konkurencji po ustaniu stosunku pracy.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.