W umowie o zakazie konkurencji po ustaniu zatrudnienia niezbędne jest określenie zakresu działalności konkurencyjnej. W jaki sposób formułować zapisy umowy w tym zakresie?
Pracodawca i pracownik mający dostęp do szczególnie ważnych informacji, których ujawnianie mogłoby narazić na szkodę pracodawcę, mogą zawrzeć umowę o zakazie konkurencji po ustaniu stosunku pracy. Określenie zakresu przedmiotowego zakazu konkurencji (obok okresu, na jaki zawierana jest umowa, oraz wysokości należnego pracownikowi odszkodowania) stanowi istotny element treści takiej umowy (art. 1012 par. 1 k.p. w związku z art. 101 par. 1 k.p.). Oznacza to, iż całkowity brak określenia przedmiotu działalności konkurencyjnej skutkuje nieważnością umowy o zakazie konkurencji.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
