Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy pracodawca może skrócić dłuższy niż trzymiesięczny okres wypowiedzenia

Aleksandra Minkowicz-Flanek, radca prawny, kieruje zespołem prawa pracy w kancelarii Salans
Aleksandra Minkowicz-Flanek, radca prawny, kieruje zespołem prawa pracy w kancelarii SalansDGP
28 kwietnia 2009

Przepis art. 361 par. 1 kodeksu pracy zezwala w przypadku ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy albo zmniejszenia zatrudnienia z przyczyn jego dotyczących na skrócenie okresu trzymiesięcznego wypowiedzenia. Czy przepis ten można stosować do dłuższego okresu wypowiedzenia?

Obowiązujące przepisy kodeksu pracy nie pozwalają na sformułowanie jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Zgodnie z art. 361 kodeksu pracy, jeżeli wypowiedzenie pracownikowi umowy o pracę zawartej na czas nieokreślony następuje z powodu ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy albo z innych przyczyn niedotyczących pracowników, pracodawca może, w celu wcześniejszego rozwiązania umowy o pracę, skrócić okres trzymiesięcznego wypowiedzenia, najwyżej jednak do jednego miesiąca. W takim przypadku pracownikowi przysługuje odszkodowanie w wysokości wynagrodzenia za pozostałą część okresu wypowiedzenia.

Pozostało 50% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.