Kiedy pracownik nabywa prawo do nagrody lub wyróżnienia

Bartłomiej Raczkowski, partner, Bartłomiej Raczkowski Kancelaria Prawa Pracy
Bartłomiej Raczkowski, partner, Bartłomiej Raczkowski Kancelaria Prawa PracyDGP
9 kwietnia 2009

Wśród świadczeń motywujących pracowników znajdują się nagrody przyznawane na podstawie art. 105 k.p. Czy pracownik może dochodzić przed sądem wypłaty takiej nagrody?

Pracodawca może przyznać nagrodę lub wyróżnienie pracownikowi, który szczególnie przyczynia się do wykonywania zadań zakładu pracy poprzez wzorowe wypełnianie swoich obowiązków, przejawianie inicjatywy w pracy oraz podnoszenie jej wydajności i jakości. Zgodnie z art. 105 k.p. nagrody i wyróżnienia można zatem przyznawać wyłącznie pracownikom, którzy świadczą pracę w większym zakresie i o wyższej jakości niż to było dotychczas przyjęte u danego pracodawcy.

Pozostało 42% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.