Czy wynagrodzenie pracownika może być ustalone w walucie obcej

Bartłomiej Raczkowski, partner, Bartłomiej Raczkowski Kancelaria Prawa Pracy
Bartłomiej Raczkowski, partner, Bartłomiej Raczkowski Kancelaria Prawa PracyDGP
19 lutego 2009

24 stycznia 2009 r. przestała obowiązywać zasada walutowości, która nakazywała, aby zobowiązania pieniężne na obszarze Rzeczpospolitej Polskiej wyrażać w pieniądzu polskim, z zastrzeżeniem wyjątków przewidzianych w odrębnych ustawach. Czy można zatem ustalać w walucie obcej wynagrodzenie pracownika?

Zgodnie z nowym brzmieniem art. 358 k.c., suma pieniężna będąca przedmiotem świadczenia może być wyrażona i wypłacona w walucie obcej. Jednak zapłata kwoty ustalonej w walucie obcej może być dokonana również w złotych, chyba że ustawa, orzeczenie sądowe będące źródłem zobowiązania lub czynność prawna (umowa) zastrzega spełnienie świadczenia w walucie obcej. Jeżeli więc ustalono wysokość świadczenia w walucie obcej, ale nie zastrzeżono, że w tej samej walucie musi być zapłacone, to dłużnik może zapłacić w złotych, dokonując przeliczenia według średniego kursu ogłaszanego przez NBP na dzień wymagalności świadczenia. Jeżeli dłużnik pozostaje w zwłoce z zapłatą, wierzyciel może żądać (oprócz odsetek) zapłaty świadczenia przeliczonego zgodnie ze średnim kursem ogłaszanym przez NBP z dnia, w którym dłużnik dokona zapłaty.

Pozostało 35% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.