Czy można ustalić karę umowną za niewykonanie umowy przedwstępnej

Urszula Młynarczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Rachelski i Wspólnicy
Urszula Młynarczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Rachelski i WspólnicyDGP
12 stycznia 2009

Pracownik mimo podpisanej umowy przedwstępnej nie zgodził się na zawarcie umowy o pracę. Zrezygnował z zatrudnienia w firmie. Czy pracodawca może zabezpieczyć się w jakiś sposób przed takimi zdarzeniami np. przez karę umowną za złamanie umowy przedwstępnej?

Przepisy prawa pracy nie zawierają żadnych uregulowań dotyczących możliwości zawierania przedwstępnych umów o pracę. Jednakże art. 300 k.p. stanowi, że w sprawach nieunormowanych przepisami prawa pracy do stosunku pracy stosuje się odpowiednio przepisy kodeksu cywilnego, jeżeli nie są one sprzeczne z zasadami prawa pracy. Wobec powyższego, art. 300 k.p. w związku z art. 389 k.c. dopuszcza stosowanie tego typu umów w prawie pracy. Przedwstępna umowa o pracę może zostać zawarta np. w sytuacji, w której przyszły pracownik pozostaje jeszcze w poprzednim stosunku pracy. Jej istotą jest zagwarantowanie pracownikowi, że gdy rozwiąże swój dotychczasowy stosunek pracy, będzie miał roszczenie o zawarcie umowy o pracę z nowym pracodawcą, a pracodawcy, że pozyska danego pracownika.

Pozostało 40% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.