Czy VAT od zaniechanej inwestycji podlega odliczeniu

Marcin Chomiuk, dyrektor PricewaterhouseCoopers
Marcin Chomiuk, dyrektor PricewaterhouseCoopersDGP
20 grudnia 2010

W gospodarce wolnorynkowej przedsiębiorcy biorą na siebie ryzyko nietrafionych inwestycji. Czy podatek naliczony poniesiony w związku z zakupem towarów i usług związanych z zaniechaną inwestycją może podlegać odliczeniu lub zwrotowi?

Na tym tle często dochodziło do sporów między podatnikami a organami podatkowymi. Brak prawa do odliczenia argumentowały one tym, że zaniechane inwestycje z oczywistych powodów wykazują brak związku z dalszymi czynnościami opodatkowanymi stanowiącymi przychód, który jest warunkiem koniecznym do odliczenia VAT naliczonego. Ponadto do końca 2008 r. obowiązywał art. 88 ust. 1 pkt 2 ustawy o VAT, który uzależniał odliczenie od tego, czy dany wydatek mógł zostać zaliczony do kosztów uzyskania przychodów dla celów podatków dochodowych. W tym kontekście istotne znaczenie ma wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z 16 listopada 2010 r. (sygn. akt I FSK 1960/09). W sprawie zastosowanie miały przepisy obowiązujące przed 1 grudnia 2008 r., ale tezy NSA zachowują swą aktualność.

Pozostało 27% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.