Dziennik Gazeta Prawana logo

Bez ważnych dokumentów stacja kontroli pojazdów do zamknięcia

motoryzacja, naprawa, akumulator, warsztat
Prowadzenie stacji kontroli pojazdów jest działalnością regulowaną.ShutterStock
6 stycznia 2016

Prowadzę stację kontroli pojazdów. Podczas kontroli stwierdzono, że posiadane przeze mnie poświadczenie zgodności wyposażenia i warunków lokalowych z wymaganiami utraciło ważność kilka miesięcy temu. Czy brak aktualnego dokumentu może być powodem wydania przez starostę zakazu prowadzenia działalności?

Tak, brak aktualnego poświadczenia zgodności wyposażenia i warunków lokalowych z wymaganiami może być podstawą orzeczenia zakazu prowadzenia działalności polegającej na prowadzeniu stacji kontroli pojazdów. Pogląd ten potwierdza wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Poznaniu z 24 września 2015 r. (sygn. akt III SA/Po 403/15). Zgodnie z art. 83 ust. 2 prawa o ruchu drogowym (dalej: u.p.r.d.) prowadzenie stacji kontroli pojazdów jest działalnością regulowaną i wymaga uzyskania wpisu do rejestru przedsiębiorców prowadzących stację kontroli pojazdów. Może ją prowadzić przedsiębiorca, który:

Pozostało 67% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.