PYTANIE: 20 lutego rada gminy podjęła uchwałę dotyczącą dzierżawy do 31 grudnia 2028 r. małej działki dla firmy montującej automaty paczkowe. Czy umowa dzierżawy (podpisywana na podstawie wspomnianej uchwały) może obejmować okres wsteczny, tj. od 2 stycznia 2025 r., aby daty pokrywały się z wnioskiem firmy i z faktycznym użytkowaniem działki?
Skrót artykułu
ODPOWIEDŹ: Nie ulega wątpliwości, że jednostki samorządu terytorialnego, w tym gminy, mogą być stronami umów dzierżawy, co wynika z art. 13 ust. 1 ustawy o gospodarce nieruchomościami (dalej: u.g.n.). Przedmiotem dzierżawy mogą być nieruchomości.
Autopromocja
Pozostało 95% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Pozostało 95% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.