Za organizowanie przejścia do konkurencji grozi zwolnienie

Sławomir Paruch, wspólnik w kancelarii Sołtysiński Kawecki & Szlęzak
Sławomir Paruch, wspólnik w kancelarii Sołtysiński Kawecki & SzlęzakDGP
10 maja 2012

Czy inicjowanie grupowego przejścia pracowników do innego pracodawcy może uzasadniać zwolnienie dyscyplinarne osoby, która się tym zajmowała? Czy może się ona bronić, powołując się na zasadę wolności pracy?

Świadome organizowanie przez pracownika równoczesnego przejścia kilku pracowników do konkurencyjnego pracodawcy może zostać uznane za ciężkie naruszenie podstawowych obowiązków pracowniczych i stanowić uzasadnioną przyczynę rozwiązania umowy o pracę bez wypowiedzenia w trybie art. 52 k.p. Tak orzekł SN w wyroku z 5 kwietnia 2005 r. (I PK 208/04). W uzasadnieniu SN powołuje się na podstawowe obowiązki pracownicze z art. 100 k.p. Należy do nich m.in. obowiązek dbałości o dobro zakładu pracy. Nie ma wątpliwości, że organizowanie przejścia pracowników do konkurencji stanowi naruszenie tego obowiązku. Aby mogło jednak ono zostać uznane za ciężkie, musi zostać objęte zamiarem pracownika lub wynikać przynajmniej z rażącego niedbalstwa.

Pozostało 57% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.