Zgoda na potrącanie składek musi być wyrażona na piśmie

Sylwia Puzynowska, radca prawny z kancelarii Sylwia Puzynowska Kancelaria Prawa Pracy
Sylwia Puzynowska,radca prawny z kancelarii Sylwia Puzynowska Kancelaria Prawa PracyDGP
12 grudnia 2011

W firmie działa zakładowa organizacja związkowa. Na jakich zasadach pracodawca może potrącać z wynagrodzenia pracownika składki związkowe? Czy o potraceniu decyduje związek, czy pracownik – członek organizacji związkowej?

Składki związkowe potrącane są przez pracodawcę na ogólnych zasadach kodeksu pracy, dotyczących potrąceń z wynagrodzenia pracownika oraz na zasadach przewidzianych w ustawie o związkach zawodowych. W celu potrącenia składek członkowskich konieczne jest wystąpienie przez organizację związkową z wnioskiem o pobieranie z wynagrodzenia pracownika składki związkowej w zadeklarowanej przez niego wysokości. Wysokość potrącanej składki członkowskiej zostaje określona we wniosku organizacji związkowej, na którą zgodę wyraża pracownik. Na potrącanie składek związkowych pracownik powinien wyrazić zgodę w formie pisemnej. Wymóg formy pisemnej przewiduje zarówno art. 91 par. 1 kodeksu pracy, jak i art. 331 ust. 1 ustawy o związkach zawodowych. Ewentualne wycofanie zgody pracownika powinno mieć zatem również miejsce w formie pisemnej.

Pozostało 32% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.