Dziennik Gazeta Prawana logo

Do okresu zatrudnienia wlicza się okres wypowiedzenia umowy

Agnieszka Lechman-Filipiak partner, DLA Piper Wiater
Agnieszka Lechman-Filipiak partner, DLA Piper WiaterDGP
9 grudnia 2011

Pracownik jest zatrudniony od ponad 2 lat na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony. 5 lat temu pracował już w danej firmie przez kilka miesięcy na umowie terminowej. Czy okres ten wlicza się do stażu pracy, od którego zależy długość okresu wypowiedzenia?

Zgodnie z art. 36 par. 1 k.p. okres wypowiedzenia umowy zawartej na czas nieokreślony jest uzależniony od okresu zatrudnienia u danego pracodawcy. Przepis nie precyzuje przy tym, czy chodzi tu o zatrudnienie na podstawie jednej umowy zawartej na czas nieokreślony, czy powinno być to nieprzerwane zatrudnienie na podstawie kilku stosunków pracy. Okres zatrudnienia, o którym mowa w tym przepisie, może zatem zarówno oznaczać ostatnie zatrudnienie u danego pracodawcy, jak i może być rozumiane jako suma okresów zatrudnienia u danego pracodawcy, w tym zatrudnienia przedzielonego okresami przerwy.

Pozostało 37% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.